richi9, sprawdz jak temperature widzi ECU silnika w bloku 1 i jak widzi deska w bloku 3 jesli rozbierznosc bedzie duza to do wymiany jest czujnik ,a jesli odczyty beda sie pokrywac to termostat .
Ubezpieczenie na wyjazd za granicę. Wasze doświadczenia...
Zwiń
X
-
Ubezpieczenie na wyjazd za granicę. Wasze doświadczenia...
Czy ktoś doświadczył jakiejś niestety przykrej awarii za granicą lub usterki typu zbita szyba, coś urwane itd. itp. Jak wybrnął z opresji? W krajach zachodnich to pewnie mniejszy problem, ale np. na Bałkanach może to być już niestety większy problem
-
-
Zamieszczone przez hotrainnatash, kup dobre ubezpieczenie. Tyle mi aż tyle.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Mam PZU Auto Pomoc wersja Super (chyba najwyższa) jakiś wysoki pakiet, ale nie wiem tak naprawdę jak to jest z tym Assistance za granicą, np. w takiej Serbii, Bośni, Czarnogórze albo Macedonii... Próbowałem dziś znaleźć jakieś informację jak to działa za granicą, ale słabo mi idzie, to samo pytanie dotyczy AC od kradzieży na wymienione kraje...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashMam PZU Auto Pomoc wersja Super (chyba najwyższa) jakiś wysoki pakiet, ale nie wiem tak naprawdę jak to jest z tym Assistance za granicą, np. w takiej Serbii, Bośni, Czarnogórze albo Macedonii... Próbowałem dziś znaleźć jakieś informację jak to działa za granicą, ale słabo mi idzie, to samo pytanie dotyczy AC od kradzieży na wymienione kraje...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidanp starter24mam i... nie korzystam na razie
Tylko dobra oferta assistance.
Zwróc uwagę przy wyborze na:
- holowanie do serwisu lub do domu!!! - limity pieniężne lub kilometrowe
- dodatkowe usługi w razie problemu z naprawą (hotel, zorganizowanie transportu, autko zastępcze, podstawienie twojego samochodu po naprawie do miejsca pobytu itp).
Zamieszczone przez natashKtoś ma doświadczenie z starter24, czy np. holują auto z Serbii do Pl
[ Dodano: Sro 07 Wrz, 11 23:06 ]
O znalazłem OWU Startera
"W razie zajścia zdarzenia poza granicami Polski oraz gdy naprawa pojazdu w zagranicznym warsztacie, do którego ubezpieczony pojazd został przetransportowany (zaholowany) nie jest możliwa (w tym z powodu braku możliwości zorganizowania wysyłki niezbędnych części) lub potrwałaby powyżej 5 dni na wniosek właściciela ubezpieczonego pojazdu Towarzystwo zorganizuje i pokryje koszty transportu ubezpieczonego pojazdu do miejsca zamieszkania kierowcy na terytorium Polski."
"Wariant „COMFORT” obejmuje świadczenia określone w §4 ust. 1, 2, 3, 4, 5 i 6 w razie zajścia zdarzenia objętego ochroną ubezpieczeniową na terytorium Polski lub pozostałych krajów Europy z wyłączeniem Białorusi, Mołdawii oraz azjatyckiej części Turcji."
pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwado"W razie zajścia zdarzenia poza granicami Polski oraz gdy naprawa pojazdu w zagranicznym warsztacie, do którego ubezpieczony pojazd został przetransportowany (zaholowany) nie jest możliwa (w tym z powodu braku możliwości zorganizowania wysyłki niezbędnych części) lub potrwałaby powyżej 5 dni na wniosek właściciela ubezpieczonego pojazdu Towarzystwo zorganizuje i pokryje koszty transportu ubezpieczonego pojazdu do miejsca zamieszkania kierowcy na terytorium Polski."
bo ja w tym OWU znalazłem tylko to:
W przypadku zdarzeo zaistniałych poza terenem Polski Towarzystwo organizuje i pokrywa koszty transportu (holowania) ubezpieczonego pojazdu z miejsca zdarzenia do dowolnego miejsca wskazanego przez kierowcę w odległości nie większej niż 100 km od miejsca zdarzenia.Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
Komentarz
-
-
natash, Bałkany to nie republika bananowa. Tam też są warsztaty.
Jak coś się wysra i można wymienić to zrobią to.
Jak stłuczka/wypadek to pozostaje robić na miejscu albo na własny koszt transport do kraju.
Przed wyjazdem przestudiuj OWU lub pogadaj z ubezpieczycielem co i jak po kolei robić.
Komentarz
-
-
Ja doświadczyłem takiej pomocy w 2009 r. Tyle że to była Francja, ale wykupione ubezpieczenie w PZU w 100% się spisało. Padł mi akumulator na polu namiotowym w lesie
Pech chciał że samochód zamknięty,a ja mam wymontowane zamki ( na wypadek kradzieży).
Zadzwoniłem pod wskazany numer do Polski i podałem nazwe miejscowości i w jakim języku mogę rozmawiać. Po 20 min na pole przyjechała Pomoc Drogowa która otworzyła samochód, odpaliła go, sprawdziła czy samochód ładuje i stwierdziła usterkę. Wszystko szybko , miło i po angielsku. Byłem mocno zaskoczony jak to działa, a jaszcze bardziej żona, która z góry zakładała że nikt nie przyjedzie, mało tego śmiała się, że wydałem 100zł na darmo.
Nie wiem jak to jest na bałkanach czy w Chorwacji ale w krajach UE dział piknie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoZamieszczone przez El Zygmuntoruwado, gdzie jest ten zapis?
to w zupełności wystarczy na holowanie do najbliższego serwisu, ale na pewno nie na holowanie do miejsca zamieszkania
optymalny limit to 200-400 km i takie oferty są bez problemu dostępne na rynkuMoja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
Komentarz
-
-
tak, ale na końcu jest taki zapis:
"W razie zajścia zdarzenia poza granicami Polski oraz gdy naprawa pojazdu w zagranicznym warsztacie, do którego ubezpieczony pojazd został przetransportowany (zaholowany) nie jest możliwa (w tym z powodu braku możliwości zorganizowania wysyłki niezbędnych części) lub potrwałaby powyżej 5 dni na wniosek właściciela ubezpieczonego pojazdu Towarzystwo zorganizuje i pokryje koszty transportu ubezpieczonego pojazdu do miejsca zamieszkania kierowcy na terytorium Polski."
"przetransportowany lub zaholowany" - oczywiście na początku w ramach limitu 100 km
"nie jest możliwa (w tym z powodu braku możliwości zorganizowania wysyłki niezbędnych części) lub potrwałaby powyżej 5 dni" - czyli nawet jak jest możliwa, ale trwa za długo
"na wniosek właściciela ubezpieczonego pojazdu Towarzystwo zorganizuje i pokryje koszty transportu ubezpieczonego pojazdu do miejsca zamieszkania kierowcy na terytorium Polski." - zapis "zorganizuje"!!!, a nie "może zorganizować" - czyli muszą
"na wniosek właściciela" - nie decyduje Starterpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
ruwado, bez urazy ale umiem czytać ze zrozumieniem :P
chodziło mi tylko wskazanie miejsca, gdzie jest ten zapis
ile płaciłeś za to?Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez El Zygmuntoruwado, bez urazy ale umiem czytać ze zrozumieniem :P
199 zł za rok. Nie ma innej opcji terminowej. I trzeba pamiętać, że umowa przewiduje automatyczne odnowienie na kolejny rok - jak nie chcesz musisz ją wcześniej (chyba na miesiąc przed końcem) wypowiedzieć.
Ja kupiłem startera tuz przed wyjazdem do Cro, na początku sierpnia. Ponieważ w przyszłym roku urlopować będę w lipcu (co roku na przemian, raz lipiec, raz sierpień) i do 31.07 wrócę, nawet jak wypowiem umowę to opędzę dwa wyjazdy wakacyjne. Pewnie znowu do Cro - więc Starter może się przydać.. tfu... tfupozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoa mnie, aż głowa rozbolała od tego rozumowania
to dobra cena
choć mam nadzieję, że nie będziesz musiał korzystać z ich usług
za stracony czas i nerwy nic nie zwracają :diabelski_usmiechMoja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez El Zygmuntochoć mam nadzieję, że nie będziesz musiał korzystać z ich usług
Zapisy zapisami - inna sprawa jak to działa w praktyce - ale masz rację lepiej nie sprawdzać
W tym roku moja Skodzinka dzielnie się spisała już czwarty raz z rzędu. Ale... nigdy nic nie wiadomo.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Re: Awaria auta za granicą?
Zamieszczone przez natashCzy ktoś doświadczył jakiejś niestety przykrej awarii za granicą lub usterki typu zbita szyba, coś urwane itd. itp. Jak wybrnął z opresji? W krajach zachodnich to pewnie mniejszy problem, ale np. na Bałkanach może to być już niestety większy problem
Teraz Paryż. Środek nocy, mamy wyjeżdżać do Polski, auto nie odpala (szczotki jak się później okazało. Zamawiam assistance, po godzinie czekania dzwonią do mnie po francusku i o coś pytają, po angielsku nie mówią, więc im podziękowałem. Telefon z Polski, że nie potrafią znaleźć tej ulicy i pytają w której dzielnicy się znajduje! Przekazuję informację i czekam dalsze 45 minut, choć środek nocy, korków nie ma i jestem w centrum metropolii. Przyjażdża jakaś mini lawetka. Wysiada gostek (ani me ani be po angielsku) zagląda pod maskę i pyta mnie o latarkę! Nie mam, bierze zapalniczkę i ogląda sobie auto pod maską, jeżdząc otwartym ogniem. Coś mi tłumaczy, ale nie rozumiem, dzwoni gdzieś, po paru minutach dzwonią z Polski, i tłumaczą co on powiedział. Dostaję dwie możliwości: Albo szukają nam hotelu i auto jedzie do aso, albo uruchamia na popych i dojeżdżam tak do Polski. Wybieram drugą opcję.
Komentarz
-
-
Re: Awaria auta za granicą?
Zamieszczone przez gambitZamieszczone przez natashCzy ktoś doświadczył jakiejś niestety przykrej awarii za granicą lub usterki typu zbita szyba, coś urwane itd. itp. Jak wybrnął z opresji? W krajach zachodnich to pewnie mniejszy problem, ale np. na Bałkanach może to być już niestety większy problem
Teraz Paryż. Środek nocy, mamy wyjeżdżać do Polski, auto nie odpala (szczotki jak się później okazało. Zamawiam assistance, po godzinie czekania dzwonią do mnie po francusku i o coś pytają, po angielsku nie mówią, więc im podziękowałem. Telefon z Polski, że nie potrafią znaleźć tej ulicy i pytają w której dzielnicy się znajduje! Przekazuję informację i czekam dalsze 45 minut, choć środek nocy, korków nie ma i jestem w centrum metropolii. Przyjażdża jakaś mini lawetka. Wysiada gostek (ani me ani be po angielsku) zagląda pod maskę i pyta mnie o latarkę! Nie mam, bierze zapalniczkę i ogląda sobie auto pod maską, jeżdząc otwartym ogniem. Coś mi tłumaczy, ale nie rozumiem, dzwoni gdzieś, po paru minutach dzwonią z Polski, i tłumaczą co on powiedział. Dostaję dwie możliwości: Albo szukają nam hotelu i auto jedzie do aso, albo uruchamia na popych i dojeżdżam tak do Polski. Wybieram drugą opcję..
Porównałem ofertę PZU Super i Starter24.
I teraz hipotetyczna sytuacja, coś się wysr... albo ktoś mi trzepnie w kuper i to porządnie, biorą furę i się okazuje, że trzeba ściągać cześć - 14 dni (nieraz w PL trzeba czekać nawet dłużej z tego co wiem...), a do końca wakacji 4 dni... Starter mnie z holuje do PL, a PZU nie, tylko ściągnie mnie do PL (co z pasażerami?) i za 2 tygodnie znowu może tam zawiezie... tak to zrozumiałem. Stater wygląda lepiej, to odłamek chyba ADAC, chociaż ADAC z tego co widzę za podobne usługi chce ok 400 zł (80E).
[ Dodano: Pią 16 Wrz, 11 15:50 ]
Ktoś jeszcze może opisać wrażenia z takich sytuacji, korzystając np. z:
Szukasz dobrego ubezpieczenia? Polisy na życie, komunikacyjne, OC i AC. PZU to sprawdzony partner w ubezpieczeniach. Sprawdź!
Komentarz
-
Komentarz